Вкусът на Истанбул с Том
Вкусът на Истанбул с Том
Епизоди
1
Земя
+В този епизод Том се запознава с една древна техника за готвене чрез заравяне под земята, която е все още жива в самото сърце на Истанбул, след което има шанса да опита деликатесите на югоизточната турска кухня.
2
Химия
+В този епизод Том посещава мултикултурната област Балат и със своя водач Тендю Мерич обикаля стар квартал, в който сякаш времето е спряло в най-хубавия възможен момент.
3
Вода
+Създавайки от Истанбул един трансконтинентален град, Босфорът оказва влияние не само върху кухнята му, но и върху неговата култура. Тук Том се среща с представител на движението за бавно хранене и с екоактивист за спасяване на морските видове.
4
Огън
+Собственикът и главен готвач на един от най-прочутите истанбулски ресторанти запознава Том с още един местен деликатес, при който изкусно нарязано и смляно месо се пече върху въглища насред заведението.
5
Наследство
+Том се запознава с млад готвач и неговата съпруга и научава, че закуската е изключително важна за турските семейства и особено в събота и неделя тя представлява истински пир. Той научава нова рецепта и решава да я разнообрази с изненадващи съставки.
6
Бъдеще
+Том се запознава с Мехмед Гюрс, създал манифест за Нова анадолска кухня, според който към местните продукти трябва да се подхожда с огромно уважение, но и с новаторски подход, съчетавайки интересни влияния и техники.